Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания Боташ“ за достъп

...
Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания Боташ“ за достъп
Коментари Харесай

Христов: Споразумението с „Боташ” е първата крачка към мащабно сътрудничество с Турция

„ Булгаргаз “ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „ Боташ “ за достъп до терминалите за полутечен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка.

„ Днес е исторически миг. С подписването на съглашението с „ Боташ “ получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. Благодарение на него осигуряваме опцията да закупуваме газ от всички международни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. Този договор бе контрактуван безусловно на Коледа и се подписва в първия работен ден на Нова година, тъй че е едно огромно начало. Това дава опция за взаимноизгодно съдействие в региона на енергетиката и е единствено първата крачка към едно огромно партньорство “. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след сключване на документа сред двете страни.

По думите му през миналата година страната ни е имала съществени проблеми с доставките поради дефицита на инфраструктура и претоварването на терминала в Ревитуса, само че в този момент взаимно се намира решение на този проблем. „ Това съглашение е от европейско значение, не просто от районно “, сподели още Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез изрази вяра Новата година да е още по-добра за двустранните връзки на България и Турция. „ Въпросите, разисквани в Истанбул сред държавните глави на двете страни, за по-малко от месец се трансфораха в съответни стъпки и това е мотив за удовлетворение. Този протокол ще развие съдействието сред двете страни, той е значим за подсигуряване на доставките. Срокът на това съглашение е 13 години, а 1,5 милиарда кубични метра газ ще бъде трансферирани. В Турция има 7 разнообразни линии и терминали за LNG “, уточни той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР